top of page

2053’TE NET-SIFIR KARBON EMİSYONU İÇİN YENİ PROJE

Türkiye’nin 2053 Net-Sıfır Emisyon vizyonu kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı önemli bir proje daha başlattı. Projenin açılışı Bakan Mehmet Özhaseki ve Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez’in katılımıyla gerçekleştirildi.

Dünya Bankası Piyasa Uygulama Ortaklığı (PMI) Programı’nda yer alan ve İklim Değişikliği Başkanlığı’nın ana faydalanıcısı olduğu Türkiye Karbon Piyasası Geliştirme Projesi’nin resmi açılışı ulusal ve uluslararası paydaş kuruluş temsilcilerinin geniş katılımıyla 30 Nisan’da gerçekleştirildi.


T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki açılış konuşmasında, “2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma Hedefimiz doğrultusunda iklim değişikliğiyle mücadelemizi hız kesmeden sürdürüyoruz. Türkiye Karbon Piyasası Geliştirme Projesi’nin uygulama sürecini başlattık. Proje ile 'Yeşil Dönüşüm' hedefimize ulaşmak amacıyla, ulusal ve uluslararası karbon fiyatlandırma mekanizmalarından yararlanarak sera gazı emisyonlarını, maliyeti en etkin yollarla azaltacağız.” dedi.


Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez ise Türkiye'nin yenilenebilir enerji girişim planlarının çok olumlu olduğunu ve bu sayede iklim değişikliğinin çözümüne katkıda bulunabileceğini belirtti. Bununla birlikte bu planların enerji güvenliğine ve ülkede yüksek verimliliğe de katkı sağlayacağını söyleyerek karbon emisyonu düşük enerji kaynaklarının yoğunluğunu artırmaya çalıştıklarını açıkladı.


Dünya Bankası, 2025-2026 gibi kısa bir sürede başlayabilecek bir ulusal emisyon ticaret sisteminin (ETS) uygulanması için Türkiye’yi destekliyor. Bu proje, ülkenin Ulusal Belirlenmiş Katkılarını (NDC) takiben Türkiye ekonomisinin 2053 yılına kadar net sıfır hedefine yönelik daha geniş bir hedefin parçası. Piyasa Uygulama Ortaklığı (PMI), ülkemizin kalkınma öncelikleriyle uyumlu fiyatlandırma araçları tasarlama ve pilot uygulama konularında yardımcı olacak.


Comments


bottom of page