top of page

BAŞKENT KÜLTÜR YOLU GORDİON’DAN GEÇİYOR

Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen Uluslararası Kral Midas Sergisi Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde açıldı. Antik Roma dönemine kadar Anadolu’da varlığını sürdüren uygarlıklardan biri olan Frig kültürünün merkezi Gordion Antik Kenti'nin Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdiği de serginin açılışında duyuruldu.


PROF. DR. NADİRE ŞULE ATILGAN / DOÇ. DR. MUTLU BAŞKAYA

Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında, küratörlüğünü Prof. Dr. Nadire Şule Atılgan ve Doç. Dr. Mutlu Başkaya’nın yaptığı Uluslararası Kral Midas Sergisi Ankara'da Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde açıldı. Açılış, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı temsilen Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Yusuf Kıraç, Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Alper Özkan ve Hacettepe Üniversitesi GSF Dekanı Prof. Dr. Nadire Şule Atılgan ile Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran’ın konuşmalarıyla başladı. Ardından HÜ Ankara Devlet Konservatuvarı Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Cenk Güray Cura ve Ata Sıvacı gitar, Jau Nigges barok flüt eşliğinde müzik dinletisi verdiler. Gordion Antik Kenti’nin efsanevi Kralı Midas ve Frig kültürü esintileri taşıyan eserler, ulusal ve uluslararası davetli sanatçıların katılımıyla 16 Eylül – 01 Ekim 2023 tarihleri arasında ziyarete açıldı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu ve çok sayıda sanat sever ve turist bu sergiyi ziyaret etti. Aynı kapsamda Gordion temalı seramik şekillendirme teknikleri üzerine gerçekleştirilen etkileşimli çalıştayda davetli uluslararası sanatçılar, izleyici ve müze çalışanlarıyla birlikte seramik eserler yaptı. Çalıştaya Kore'den Kim Yongmoon, Ukrayna'dan Viacheslav Pasynok, Türkiye'den ise Mutlu Başkaya katıldı.

Sultan Burcu Demir


Antik Roma dönemine kadar Anadolu’da varlığını sürdüren uygarlıklardan biri olan Frig kültürü, Antik Roma ve Yunan kültürlerinin oluşmasında diğer Anadolu uygarlıkları gibi temel olmuştur. Başkent Ankara’nın en önemli tarihi bölgesi Gordion Antik Kenti'nin Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girebilmesine katkı sağlamak ve bu tarihi olaya dikkat çekmek amacıyla Gordion Antik Kenti'nin Kralı "Midas" bu serginin konusu olarak seçilmişti. Müze Müdürü Yusuf Kıraç, Gordion Antik Kenti'nin Dünya Miras Listesi'ne girdiğini de serginin açılışında duyurdu.


Kral Midas’ın ışığında karakter tasarımı


Friglerin Gordion (Yassıhöyük) ile birlikte iki önemli merkezinden biri olan Midas Yazılıkaya Açık Hava Kutsal Alanı, Dağlık Frigya denilen Frig vadisindeki en önemli gezi noktasıdır. Asurlular için Muşkili Mita olarak bilinen Kral Midas, MÖ 738 – MÖ 696 yılları arasında en ünlü Frigya Kralı’dır. Dünya edebiyatını şekillendiren Antik Yunan ve Roma mitolojileri de dahil olmak üzere pek çok mitolojik hikâyeye konu olmuştur. Midas'ın dokunduğu her şeyi altına çevirmesi ve eşek kulaklarına sahip olması en bilinenleridir. Bu hikayeler birçok sanatçıya ilham vermiş ve eserler üretmelerini sağlamıştır. Midas ve Gordion ile ilgili birçok tiyatro eseri de sahnelenmiştir.

Sercan Filiz (Üstte solda) Tuba Merdeş (üstte ortada) Janina Myronova (üstte solda arkada), Kim Yongmoon (üstte solda önde) Banu Bulduk (Altta solda), Nadire Şule Atılgan (altta ortada), Aykut Öz (altta sağda)


Bu proje ile amaçlanan Kral Midas’ın hikayelerinin ışığında 21. yüzyıl kültür endüstrilerine kaynak olabilecek karakter tasarımı, bir hikâye anlatımının en önemli parçasıdır. Karakter gelişimi ve tasarımı yazarlar için de çok önemli edebi terimlerden biridir. Literatürde karakter tasarımı, bir anlatı içinde kurgusal karakterler yaratma ve geliştirme sürecini ifade eder. Fiziksel görünümlerini, kişilik özelliklerini, geçmişlerini, motivasyonlarını ve hikayedeki genel rollerini oluşturmayı içerir. Etkili karakter tasarımı, okuyucular ya da görsel sanatlara uyarlandığında izleyicinin ilgisini çekmek ve anlatıyı hayata geçirmek için çok önemlidir. İlk karakter örneği Homeros’un destansı anlatımındaki kurnaz Odiseus’tur. MÖ 738- MÖ 696 yılları arasında yaşamış olduğu düşünülen, yaşamı ve ölümü mitolojik efsanelere konu olan, hırsı ve aç gözlülüğüyle nam salmışsa da utangaç ve ince kişiliğiyle çelişkileri de içinde barındıran Frigya'nın Efsanevi Kralı Midas tam da karakterize edilebilecek bir kişiliktir.


Görsel sanatlarda iyi bir karakter tasarımı karakterlerin hedefleri, başlarından geçen olaylar, kişilik özellikleri, fiziksel kapasiteleri ve şartları, önlerine çıkan engeller ve çatışmaların bir karakter üzerinde görselleştirilmesiyle gerçekleştirilir. Bir karakter sanatçısı -genellikle animasyon, film ve dijital oyun sektöründeki karakter hikâyelerinden yola çıkarak görsel olarak betimlenen meslek karakterleri, inanılmaz görüntüleri ve öyküleri anlatmadan izleyicinin ilişkilendirebileceği hale getirerek bir tüketiciyi hikâyeye bağlar. Karakter tasarımı aynı zamanda 21. yüzyıl için çağdaş sanatçıların kullandığı önemli ve etkili bir sanat anlayışıdır.


Dünya edebiyatını şekillendiren Antik Yunan ve Roma Mitolojileri de dahil olmak üzere pek çok mitolojik hikâyeye konu olmuş olan MÖ 738 – MÖ 696 yılları arasında yaşamış en ünlü Frig Kralı; Asurlular için Muşkili Mita olarak bilinen Kral Midas; Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Uluslararası Kral Midas Gordion etkinliği ile yeniden yorumlandı. Dokunduğu her şeyi altına çeviren, kulaklarının eşek kulakları olmasıyla ünlü Kral Midas’ın hikayeleri Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde 2 ve 3 boyutlu ürünlerle ve 21. yüzyıl heykeli olarak nitelendirilen, aynı zamanda dijital oyun, animasyon, fantastik film sektörü gibi pek çok kültür ürününü şekillendiren ARTOYS kapsamında ele alınarak yeni eserler geliştirildi. Antik Roma dönemine kadar Anadolu’da varlığını sürdüren, Frig kültürü ulusal ve uluslararası davetli seçkin sanatçılar tarafından 21. yüzyıl kültürü için yeniden tasarlandı.

Sergiye Katılan Sanatçılar:


Candan Terwiel (Hacettepe Üniversitesi)/ Mustafa Salim Aktuğ (Hacettepe Üniversitesi) / Kaan Canduran (Hacettepe Üniversitesi)/ Elif Varol Ergen (Hacettepe Üniversitesi) / Murat Devrim Atılgan (Başkent Üniversitesi) / Atila Işık (Hacettepe Üniversitesi) / Buğra Özer (AHBV Üniversitesi)/ Banu Bulduk Türkmen (Hacettepe Üniversitesi) / Seza Soyluçiçek Vurgun (Hacettepe Üniversitesi) / Mehmet Maden (Hacettepe Üniversitesi) / Tuba Merdeşe (Hacettepe Üniversitesi)/ Melisa Engineri (Hacettepe Üniversitesi) / Sercan Filiz / Aykut Öz (Devlet Opera ve Bale) / İlhan Marasali (Hacettepe Üniversitesi)/ Soner Pilge (Hacettepe Üniversitesi)/ Kim Young Moon (Kore-Hacettepe Üniversitesi)) / Ivan Fizer (Ukraine) / Pasynok Viacheslav Slavik ( Ukraine) / Janina Myronowa (Ukraine) / Thatree Muangkaew (Thailand)/ Nadire Şule Atılgan (Hacettepe Üniversitesi) / Mutlu Başkaya (Hacettepe Üniversitesi)/ Sultan Burcu Demir (Hacettepe Üniversitesi) / Deniz Yeşim Taluğ Demiriz (Hacettepe Üniversitesi) / Fatih Kurtçu (Hacettepe Üniversitesi)


Yorumlar


bottom of page