top of page

BEDRİ RAHMİ’NİN MOZAİK DUVARININ ÖYKÜSÜ

Emekli diplomat Kaya Türkmen, “Devlet Terbiyesi” başlıklı kitabında Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun 1958 yılında yaptığı 227 metrekarelik mozaik duvarın öyküsüne de yer verdi. Eyüboğlu’nun Expo 58 için yaptığı bu duvarın çoğu parçası zaman içinde kaybolmuştu.


Ailesindeki üçüncü kuşak diplomat olan Kaya Türkmen’in “Devlet Terbiyesi” kitabı Dışişleri Bakanlığı’nda hizmet verdiği 38 yılı anlatıyor. Görev yaptığı ülkelerde gördüklerini anlatıp Türkiye ile karşılaştıran Türkmen’in anıları arasında Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Mozaik Duvar’ının ilginç öyküsü de var.


Brüksel’de düzenlenen Expo 58’i Türkiye devlet nezdinde çok önemsemiş ve ülkenin modern yüzünü uluslararası alanda tanıtmak için bir fırsat olarak görmüştür. Türkiye pavyonu için açılan yarışmada Utarit İzgi, Muhlis Türkmen, Hamdi Şensoy ve İlhan Türegün’den oluşan ekibin projesi kazanmış, projede yer alacak mozaik duvar ise Bedri Rahmi Eyüboğlu’na teslim edilmiştir. 60 metre uzunluğundaki 227 metrekarelik duvar, sanatçının atölyesinde bir yılda tamamlanmıştır.


Bedri Rahmi ve Eren Eyüboğlu ile Muhlis Türkmen. Expo 58’deki Türkiye Pavyonu, SALT Araştırma, Utarit İzgi Arşivi


Türkmen’in anlattığına göre İstanbul Belediyesi tarafından satın alınan duvar 27 Mayıs darbesi döneminde Türkiye’ye ulaştığından Gülhane Parkı’nın bir köşesinde kaderine terk edilmiş ve 20 yıl boyunca unutulmuştur. 1979 yılında dönemin Belediye Başkanı Aytekin Kotil duruma müdahale etmiş ama mozaiklerin bir kısmının el değiştirdiği, farklı insanlara verildiği anlaşılmıştır. İşte bu önemli duvarın ilginç hikayesi tüm ayrıntılarıyla Kaya Türkmen’in kitabında anlatılıyor.

Comments


bottom of page