M. Berrin Kayman’ın “Evire Çevire III” başlıklı heykel sergisi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi NFK Sergi Salonu’nda izlendi. Sergide sanatçının küresel ısınmanın doğal hayatın değişimi ve insanlık üzerinde onarılması güç etkiler bırakmasını eleştirdiği yapıtları yer aldı.
Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü mezunu olan M. Berrin Kayman seramikle beraber metal heykeller de üretiyor. Sanatçı “Evire Çevire III” başlıklı son sergisinde de porselen çamuru, çömlekçi kili ve metal kullanarak oluşturduğu heykellere yer verdi.
Geometrik biçimlerin ve üçgen parçaların bir araya gelerek, çeşitli ışık- gölge etkileri yarattığı yapıtların altında ekolojik sorunlar yatmaktadır. Sergi temasını “İklim krizi etkilerinin, doğa-insan ve hayvan üçlemesi içinde geçen yapısal çözümlemenin kişisel bir analizi” olarak tanımlayan sanatçı, küresel ısınmanın doğal hayat ve insanlık üzerinde bıraktığı onarılması güç etkileri eleştirir ve bu söylemini yapıtlarını “denge” üzerine inşa ederek ortaya koyar. Sonsuzluk ve zaman kavramlarıyla harmanlayarak şekillendirdiği heykeller, farklı duruş ve bakış açılarıyla izleyicilerin kendi duygusal dışa vurumlarının etkileşimleriyle yeni görme biçimleri oluşturabilen parçalardır. Kayman’ın kendi ifadesiyle “Doğanın kendi içinde sakladığı dengeler yaşama ait olan dengelerdir. Bu dengeyi bozan insan ise, değişime her zaman açık bir varlıktır. Ancak değiştiğinin ya da değişmekte olduğunun farkında değildir. Sergilenen yapıtlar da tıpkı insan gibi, farklı açı, ışık ve devinimlerde değişmekte fakat süreklilik dengesini asla kaybetmemektedir.”
Comments