Değerli okurlarımız,
2024 Yazına umutla ve coşkuyla giriyoruz. Geçtiğimiz yıl pandeminin süren etkisi, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi, ekonomik dalgalanmalar ve uzun bir seçim süreci dolayısıyla zorlu günler yaşamıştık. Buna rağmen seramik sektörü yoluna üreterek devam etti. Türkiye Seramik Federasyonu olarak hazırlattığımız “Türkiye İhracat Katkı Endeksi”ne göre inşaat seramikleri sektörü 11,0’lık oranla 2023 yılında ihracata en yüksek katkı sağlayan sektör oldu.
Son derece modern üretim tesislerimiz ve her koşulda üretmeye devam edebilme motivasyonumuz ihracat alanında seramik sektörüne özel bir konum sağlıyor. Dünya Ekonomik Forumu gibi önemli yapılar tarafından “geleceğin üretim tesisi” olarak işaret edilen, Endüstri 4.0’a entegre olan, milyonlarca dolarlık büyük yatırımlarla hayata geçirilmiş tesislere sahip üreticilerimiz var. Dünyanın ilk ve tek %100 geri dönüştürülmüş seramik lavabosu, dünyanın ilk ve en büyük porselen plakası veya Oscar törenini taçlandıran seramik sofra takımı bu topraklarda üretiliyor. M.Ö. 7000’de kurulan ve ilk seramiklerin yapıldığı Çatalhöyük gibi en eski kültürlerden birinin beşiği Anadolu, bugün modern üretim tesislerine ev sahipliği ediyor.
Çok zengin bir kültürel geçmişin üzerine oturan sektörümüz geleceği de şekillendiren kavramlara odaklanıyor. Yeni nesillere daha iyi bir dünya bırakmak üzere sürdürülebilirlik, yenilenebilir enerji kullanımı, doğal kaynakların korunması, verimliliğin artırılması, karbon emisyonunun azaltılması, eko-tasarım ve geri dönüşüm üretim faaliyetlerini biçimlendiriyor. 4. Sanayi Devrimi’ne uygun olarak yapay zeka, siber sistemler vb. artık bizim de gündemimizde. Teknoloji çok hızlı değişiyor ve biz de aynı hızla ayak uydurmaya çalışıyoruz.
Geçtiğimiz sene 6-10 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen UNICERA fuarımız bu yıl 4-8 Kasım’da seramik sektörünün nabzını tutacak. Alanında Türkiye’nin en büyük ve dünyanın da ikinci en büyük fuarını başarıyla gerçekleştirmiş olmaktan gurur duyuyoruz. Pek çok yeni ürün bu fuarda sahneye çıktı; sürdürülebilirlik ve modern tasarımlar fuarın çatısı altında buluştu. 100. Yılına ulaştığımız Cumhuriyetimizin kurucusu ve en büyük itici gücümüz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü de andık. Onun işaret ettiği gibi endüstrileşmek her daim en büyük milli davalarımız arasında yer alacak. Türkiye Seramik Sektörü olarak gösterdiği hedefler doğrultusunda ilkelerinden taviz vermeden çalışacağız.
Federasyonumuzun çatısı altında yer alan derneklerden Türk Seramik Derneği bu yıl Uluslararası Seramik Bienali, Bursa’nın ikincisini gerçekleştirecek ve TSF olarak bu etkinliğe katkı vermekten mutluyuz. Bienal, “Bütün insanlar- ve hatta diğer canlılar için- hayatı daha iyi yapmak, şimdi ve burada iyi yaşamak, geleceğe daha iyi bir dünya bırakmaya yoğunlaşmak mümkün müdür?” diye soruyor. Türk seramiği olarak sanayisiyle, bilimiyle, sanatıyla bu soruya “Evet” diyoruz!
Commentaires