Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’nin en büyük çevre projesi olan İzmit Körfezi dip çamuru temizliğinde doğu baseninden çıkarılan dip çamuru Kocaeli Üniversitesi’nde balata ve tuğlanın yanı sıra sanat eserlerine dönüşüyor.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk tarafından başlatılan çamurun yapı malzemesi olarak kullanılması çalışmalarında Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tamer Sınmazçelik ve KOÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Malzemeleri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Taner Yıldırım görev alıyor.
Prof. Dr. Salih Taner Yıldırım
Prof. Dr. Yıldırım, dip çamurunun geri dönüşüme kazandırılması ve ülke ekonomisine katkı sağlaması için çalıştıklarını ve ürünlerin AR-GE süreçlerinin devam ettiğini aktardı. Yıldırım, “Bu ürünleri üretirsek malzeme içerisinde kullanılabilir. Mevcut kili genleştirerek malzemenin içerisine agrega olarak kullanacağız. Kum, çakıl olarak kullanmak tercihimiz olacak. Bu durumda daha çok duvar malzemesi tipi veya daha hafif agregalı beton tipi malzemeler üretmek mümkün.” dedi.
Sanatsal kullanıma da uygun
Doç. Dr. Nermin Demirkol
Körfezin dip çamurunun kullanımı sadece yapı malzemesiyle sınırlı değil. Yine Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Doç. Dr. Nermin Demirkol ve ekibi de bu çamurun sanatsal alanda kullanılabilmesi için çözümler geliştiriyor. Dip çamurunun önemli bir hammadde olduğunu vurgulayan Demirkol, “Rektörümüz tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında biz de dip çamurunu inceledik. Bize gelen dip çamurunun kurutulmuş haliyle çalışmalara başladık. İlk önce XRF’le kimyasal analizine baktım. Seramik sektöründe kullandığımız temel elementlerin içerisinde olduğunu gördüm. Bunun ardından bu çamurdan seramik çamuru yapılabileceğini fark ettim ve çalışmalara başladım’’ diye konuştu.
Hiçbir katkı malzemesi kullanılmadan şekillendirilebilmesine rağmen dip çamurunun tek başına seramik sektöründe kullanılamayacağını gören Demirkol, bunun için özel reçeteler oluşturmuş. Dip çamuru böylece dışarıdan çok yüksek miktarlarda alınan çamurlara alternatif bir hammadde kaynağı olarak seramik sanatçıları ve güzel sanatlar fakültesi öğrencileri tarafından kullanabilecek.
Comments