top of page

KADIN SORUNLARI GİYİLEBİLİR SERAMİKLER ÜZERİNDE

Kadın cinayeti, kadın sünneti, çocuk yaşta evlilik, çocuk istismarı, İran'da yaşanan olaylarda ölen ve şiddet gören kadınlar gibi pek çok sorunu giyilebilir seramikler üzerinden sorgulayan Gülşen Mutlu, çalışmalarını “Elinin Çamuruyla…” başlıklı sergide sundu.


Sakarya Üniversitesi Seramik ve Cam Bölümü’ndeki Yüksek Lisans eğitimini tamamlayan genç seramik sanatçısı Gülşen Mutlu’nun "Elinin Çamuruyla..." başlıklı mezuniyet sergisi önce Maslak/ İstanbul Masterpiece Sanat Merkezi’nde, ardından Sakarya Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi galerisinde izlendi. Kadın sorunlarını giyilebilir seramik kadın kıyafetleri üzerinden sorgulayan Mutlu’nun çalışmaları kadın cinayeti, kadın sünneti, çocuk yaşta evlilik, çocuk istismarı, kadının toplumdaki yeri ve İran'da yaşanan olaylarda ölen ve şiddet gören kadınlar gibi çeşitli konulara odaklanıyordu.


Yüksek Lisans tezi kapsamındaki çalışmalarında seramiğin geleneksel kullanım alanı dışında yeni bir alan olan giyilebilir seramik kadın kıyafetlerini tasarlayıp üreten Mutlu, bu kıyafetlerde dikiş, ip, örgü gibi malzemeler de kullanmış; bağ ve düğüm unsurlarını kavramlaştırarak anlatımı güçlendirmeye çalışmış. Giyilebilir seramik olarak üretilen kadın kıyafetlerinde seramiğin kırılganlığını ve ağırlığını, kumaşın hafif ve kıvrımlı yapısının zıtlıklarıyla buluşturmuş.

Sergide canlı cansız mankenler üzerinde sunulan kıyafetler hem Türkiye hem de dünyanın farklı coğrafyalarındaki kadın sorunlara dikkat çekiyordu. Örneğin Mahsa Amini’ye selam duran Freedom for Hair!”’ İran’da özgürlükleri uğruna mücadele eden kadınlara ithaf edilmişti. Başta Afrika kıtası olmak üzere 30 farklı ülkede uygulanan ve birçok çocukla kadının yaşamını yitirmesine yol açan kadın sünnetini ise “No FGM!”de işlemişti. 

コメント


bottom of page