top of page

OKYANUS HİSSİ

Burcu Karabey’in Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü Erdinç Bakla Sanat Galerisi’nde açtığı “Okyanus Hissi” başlıklı sergi, izleyicileri hızlı yaşamdan kısa bir süreliğine de olsa uzaklaşmaya, anda olmaya, derin düşünebilmeye ve doğayla uyumlanmaya davet ediyordu.


DOÇ. M. CANDAN GÜNGÖR


Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi, seramik sanatçısı Prof. Burcu Karabey, 8 Haziran- 4 Temmuz tarihleri arasında “Okyanus Hissi” sergisiyle Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü Erdinç Bakla Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluştu. Karabey, sergide yer alan üç boyutlu soyut biçimlerin ve iki boyutlu çalışmaların, tüm izleyenleri, hızlı yaşama ve tüketme gibi alışkanlıklarımızı unutarak, anda olmaya, derin düşünebilmeye, gezegenimizin ve doğadaki tüm canlıların ritmi ile hareket etmeye, doğayla uyumlanmaya davet ettiğini belirtir ve şöyle devam eder: 



Hızlı bir akış içerisinde, hüzünlü zamanlarda yaşıyoruz; rüzgarın tenimizi okşayıp geçtiğini, yaprağın üzerindeki çiğ tanesini, denizin küstüğünü, bulutun gülümsediğini, toprağın coştuğunu fark edecek ne zamanımız var ne de duyarlılığımız... Keşfetme duygusu ile merakımızı tetikleyen uçsuz bucaksız okyanus, insanı ürkütmekle birlikte huzuru barındırır; bilinmezlik, belirsizlik büyüklük, sonsuzluk, özgürlük hissinin yanı sıra huzuru, dış dünya ile bir bütün olmayı çağrıştırır. Suyun kadim zamanlardan beri insan yaşamında önemli bir yeri vardır; "örneğin, okyanus Babilliler tarafından "bilgelik evi" olarak adlandırılmıştır".* Uçsuz bucaksız yalnızlığımızla yüzleşirken; kendimizi yaşamın kaygı ve tutkularını bir kenara bırakıp, denizin özgürlüğünde okyanus hissine bırakabilmek... doğayla bütünleşebilmek... Bu sergide yer alan çalışmalar, tüm izleyenleri hızlı yaşama ve tüketme gibi alışkanlıklarımızı unutarak anda olmaya, derin düşünebilmeye, gezegenin ve doğadaki tüm canlıların ritmi ile hareket etmeye, doğayla uyumlanmaya davet ediyor. 


*Eliade, M. (2023) Dinler Tarihine Giriş. Alfa: İstanbul.


Comments


bottom of page