top of page

SERES’21 SERAMİKÇİLERİ ESKİŞEHİR’DE BULUŞTURDU

Pandemi dolayısıyla ertelenen V. Uluslararası Seramik, Cam, Emaye, Sır ve Boya Kongresi (SERES’21), 13-15 Ekim tarihleri arasında, Eskişehir Teknik Üniversitesi, 2 Eylül Kampüsü'nde gerçekleştirildi. Kongre, seramiğin bilim, endüstri ve sanat alanlarında çalışanlarını bir araya getirdi.

Yurt içi ve yurt dışında çalışan akademisyen, sanatçı, tasarımcı ve sektör temsilcilerini bir araya getirmeyi, bilgi birikimlerini ve tecrübelerini paylaşmayı, bu sayede işbirliği olanaklarını artırmayı amaçlayan SERES’21 Kongresi hem yüz yüze, hem de çevrimiçi ortamda düzenlendi. Kongrenin açılışı Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alpagut Kara, Türk Seramik Derneği (TSD) Başkanı Prof. Dr. Taner Kavas ve Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nihat Özyurt’un katılımıyla gerçekleştirildi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise açılışa çevrimiçi olarak katıldı.

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alpagut Kara, açılış konuşmasında pandemi sürecinin bilim ve teknolojinin önemini hatırlattığını belirterek şunları söyledi: “Bildiğiniz üzere, tüm dünyayı etkisi altına alan ve yaşam alışkanlıklarımızın değişmesine neden olan zorlu pandemi süreci ile 2020 yılında gerçekleştireceğimiz kongremizi 2021 yılına ertelemek zorunda kalmıştık. Bu süreç bizlere bilimin ve teknolojinin önemini bir kere daha hatırlatarak, bilgiyi paylaşarak çoğaltmanın ne kadar hayati bir önem taşıdığını gösterdi. Kongremiz temelde geçmişte de olduğu gibi hem bilim-teknoloji, hem de endüstriyel seramik sektörü ile ilgili konuları kapsıyor. Bilimsel programa baktığımızda ağırlıklı olarak elektroseramikler ve cam seramikler konu olarak ön plana çıkmış durumda. Kongremizin içeriği Avrupa Seramik Derneği’nin yaptığı kongrelerle paralel bir mecrada ilerliyor, gündemi takip ediyoruz. Federasyonumuzun ve akademisyenlerimizin desteğine teşekkür ediyorum. Öğrenci arkadaşlarımız olmadan bu işi yapamazdık, onlara ve destek veren bütün sponsorlara ve üniversitemize teşekkürlerimi sunuyorum.”

Açılışta konuşan TSD Başkanı Prof. Dr. Taner Kavas,“Bu, Türk Seramik Derneği’nin önemli bir uluslararası etkinliği. Bu tür organizasyonları dernek olarak mutlaka bir paydaşla yapıyoruz. Bu sefer ilk kez Eskişehir Teknik Üniversitesi’yle birlikte gerçekleştiriyoruz. Oldukça da güçlü oldu kongremiz, hepimiz burada olduğu için çok mutluyuz” diyerek kongrede emeği geçen herkese, destek veren sponsorlara ve katılımcılara teşekkür etti.




Gündem Yeşil Mutabakat


Kongre açılışına çevrim içi olarak katılan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, seramik sektörünün Türkiye’deki birçok sektörün tetikleyicisi olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: “Şu an TÜBİTAK’ta yapmaya çalıştıklarımın önemli bir kısmı seramik sektöründe sizlerle birlikte, özellikle de derneğin çatısı altında gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerin bir çıktısı.

Bugünün dünya için, Türkiye için ve sektör için gündemi, yeşil dönüşüm. Negatif tarafında birçok tehditle beraber diğer taraftan bunu nasıl yapacağını bilen bir sektör var. Çünkü bu sektör daha öncesinden de tecrübeli olduğundan bu tür bir güçlüğün üstesinden nasıl geleceğini bilen bir sektör. Bunu Ar -Ge tabanlı yapabilme, birlikte çalışabilme noktasında yetkinliği olan bir sektör. Kongre ufak çaplı başlasa da seramik sektörünün tüm bileşenlerini içeren bir kongreye dönüştü. Toplantıdaki başlıklar ve sunulan makalelerin anahtar kelimelerinden bir harita oluşturmaya çalıştım. Buna bakıldığında da gerçekten yeşil dönüşümün konuşulabileceği, bu boyutların çıktı noktasını hızlı bir şekilde derneğimiz bir etkiye dönüştürebilirse, yeşil dönüşümde seramik sektörü olarak ‘biz varız’ı sadece Türkiye için değil Avrupa için de örnek gösterebiliriz”.

TSF Başkan Vekili Nihat Özyurt ise seramik sektörü ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.


Nihat Özyurt “SERES artık sektörümüzde bir okul, bir ekol haline geldi. Özellikle sektörümüz içerisinde tespit ettiğimiz eksikliklerin, aksaklıkların SERES platformunda meslek içi eğitim şekline dönmesi de bizim için çok önemli” dedi.


Kongreye evsahipliği yapan Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, SERES’in en önemli özelliğinin bilim, teknoloji ve sanatı kucaklaması olduğunu vurguladı ve Eskişehir’de düzenlenmesinin önemine değindi: “Eskişehir’de yaşıyor olmak bizler için önemli bir şans. Birbirini tamamlayan üç devlet üniversitesine sahip, tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri, kültürü, sanatı kucaklamış olan ve seramik sektörünün de önemli bir yerinin olduğu bir kent. Bilecik, Bozüyük, Kütahya ve Afyon olarak bütün bölge ile birlikte seramik sektörü için önemli bir alan olarak görüyorum”.


Prof. Dr. Döğeroğlu bu yılki kongrenin temasının yeşil mutabakat ya da yeşil dönüşüm olarak öne plana çıktığını belirtti ve “Bu sadece seramik sektörü için değil, tüm kurum ve kuruluşlar için önemli. Uzun yıllardır konuşulan bir konu ama pandemi ile birlikte daha yüksek sesle konuşulmaya başlandı. Çünkü değişim ve dönüşümü, iklim değişikliğiyle birlikte sadece ülkemizde değil tüm dünyada hissedilen felaketler bu gerçeği daha net bir şekilde görmemizi ve anlamamızı sağladı” dedi.

Alanının önemli isimleri davet edildi

Seres’21 Kongresi’nde gerek bilim gerek sanat alanında yetkin isimler açılış konuşmacısı ve davetli konuşmacı olarak yer aldılar. Seramik sanatçısı Prof. Beril Anılanmert, Dr. Hüdai Kara ve Tayland’daki Vidyasirimedhi Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (VISTEC)’nden Prof. Dr. Rattikorn Yimnirun’un açılış konuşmaları ilgiyle izlendi. Beril Anılanmert kongredeki sanat kanadı etkinliklerinin teması olan “Canlanma” konusuna eğildi. Pandemi döneminde olduğu gibi tüm toplumsal travmalarda sanatın iyileştirici ve dönüştürücü etkisinden bahsetti. Bu tür travmaların sanatsal üretimlere geçmişe özlem ya da geçmişi sorgulayarak yeni teknolojilere yönelme olmak üzere iki farklı şekilde yansıdığını söyledi. Hüdai Kara, önümüzdeki 30 yılı şekillendirecek olan Yeşil Mutabakat konusunda ayrıntılı bilgiler verdi. Prof Yimnirun ise Synchrotron X-Işını Absorpsiyon Spektroskopisi (SXAS) konulu bir konuşma yaptı.


Panel ve çalıştaylar ilgi gördü


Üç gün süren kongre kapsamında çeşitli panel ve çalıştaylar da düzenlendi. “Türkiye Seramik Hammadde Sektörü ve Mevcut Sorunlar Paneli”nde hammadde sektörünün sorunları masaya yatırıldı. Kaleseramik Ar&Ge Direktörü Kağan Kayacı’nın moderatörlüğünde düzenlenen panelde Abidin Kayı (Matel), Timuçin Bülbül (Esan), Can Genç (İTÜ) ve Murat Halil Durceylan (MAPEG) konuşmacı olarak yer aldı.

“Seramik Son Ürün Testleri ve Standartlardaki Son Gelişmeler, Mazaud Aşınma Yöntemi, Kalın Karolar İçin Mukavemet Testi”, “Digital Baskı Teknolojilerindeki Yenilikler ve Endüstriyel Üretimlerde Tasarım”, “Temel XRD Eğitimi ve XRD Teknolojisindeki Son Gelişmeler”, “Seramik Prosesinde Rietveld Uygulamaları”, “FT4 Toz Reometresi ile Toz Akış Testi” başlıklı çalıştaylar yoğun ilgi gördü.


Comments


bottom of page