Değerli okurlarımız,
Bir süredir yayınını çevrimiçi sürdüren dergimizin yeni sayısı sektörümüzün en önemli etkinliği UNICERA İstanbul Seramik, Banyo, Mutfak Fuarı’nın açılışı ile eş zamanlı olarak yayınlandı.
TSF bünyesinde kurulan UNICERA Uluslararası Fuarcılık A.Ş., faaliyetine 2021 yılında başlamış ve ilk fuarımızı da 2022 yılında gerçekleştirmiştik. Günümüz ihtiyaçlarına cevap verecek bir kimlik kazandırdığımız fuar bu yıl 4-8 Kasım’da seramik sektörünün nabzını tutacak. Alanında Türkiye’nin en büyük ve dünyanın da ikinci en büyük fuarı olan UNICERA İstanbul geçtiğimiz yıl 120 bin metrekarelik alanda, 123 ülkeden 90 bine yakın ziyaretçiyi 1200 marka ile buluşturmuştu. Bu yıl da küresel markalar ve profesyonelleri bir araya getirecek.
Türk seramik sektörü küresel ölçekte önemli bir role sahip. 2023 yılında sektör ihracatı 1,5 milyar dolardı, 2024 içinse yaklaşık 2 milyar dolar hedefliyoruz. Bu hedefler doğrultusunda, Türk seramiklerinin uluslararası pazarda kalıcı bir yer edinmesi için çalışıyoruz. UNICERA’dan önce gerçekleştirilen CERSAIE Fuarı’na katılan Türk markaları İtalya’daki fuara da damgasını vurarak hepimizi gururlandırdı ve Türk seramiğinin dünyadaki itibarını ortaya koydu; sürdürülebilirlik, inovasyon ve tasarım alanındaki gücünü gösterdi.
Tasarım ve sanat, seramik sektörünün ayrılmaz bir parçası. Federasyonumuzun çatısı altında yer alan derneklerden Türk Seramik Derneği’nin bu yıl 2.sini düzenlediği Uluslararası Seramik Bienali Bursa’ya destek vermiş olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Üye aidatlarından başka geliri olmayan ve etkinliklerini sponsör desteğiyle gerçekleştiren TSD, Bienal gibi büyük bir sanat etkinliğinin altından sanatsal deneyimi ve birikimi ile kalktı. Bienal’de “Quo Vadis/ Nereye Gidiyorsun” temasını taşıyan uluslararası ana sergide Türkiye Seramik Federasyonu Ödülü’ne layık görülen sanatçı Ömer Görkem’i kutluyoruz.
Seramik alanında son kurulan dernek ise Porselen Sofra Eşyaları Üreticileri Derneği (PORSES) oldu. Seramik sofra ve süs eşyası üretim alanında faaliyet gösteren sektörün öncü isimleri PORSES çatısı altında bir araya geldi. Derneğin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Kütahya Porselen’den Yüksel Kaya üstlendi. PORSES 7 üye firma ile sektöre yön verecek ve Türkiye’nin porselen sanayisinin gelişimine katkıda bulunacak önemli bir platform olmayı hedefliyor. İlk olarak 5 Eylül’de geçici Yönetim Kurulu toplantılarını gerçekleştirdiler, ilk Genel Kurul toplantısını ise 14 Aralık’ta yapmayı planlıyorlar.
Atalarımız öyle güzel söylemiş ki, “Nerede birlik, orada dirlik” diye… Bir olmak, beraber olmak, hep beraber çalışmak sektörümüz için de önemli bir motto. Federasyonumuz ve çatısı altındaki derneklerin tümü birlikten doğan gücü sektör ve ülkemiz yararına kullanabilmek için kurulmuştur.
Birlik ve beraberlik içinde Türkiye’yi ve seramik sektörünü daha güzel yarınlara taşımak dileğiyle…
Comments