top of page

YAŞAM- BALIK- BEREKET

2013 yılında kurulan Seramik Sanatı Eğitimi ve Değişimi Derneği, “Yaşam- Balık- Bereket” başlıklı sergisinde küresel bir temaya vurgu yaptı. Çanakkale Seramik Müzesi’nde gerçekleştirilen ve 25 Temmuz-25 Eylül tarıhleri arasında izlenebilen sergi 65 üyenin eserlerini bir araya getirdi.


PROF. ZEHRA ÇOBANLI


Küresel ısınma yaşamımızın her alanında olduğu gibi denizlerimizi de etkilemektedir. Günümüzde artan dünya nüfusu ve dünya kaynaklarının sınırlı oluşu; sürdürülebilirlik, dirençlilik gibi kavramların anahtar kavramlar olarak öne çıkmasına neden olmaktadır.


İklim değişikliğinin ülkemiz denizlerinde başta biyoçeşitliliğe etki edebileceği ve hemen hemen her kıyıda farklı sorunlarla karşı karşıya kalınabileceği göz ardı edilmemelidir. Çanakkale, balıklar ve diğer deniz canlıları için Ege ve Karadeniz'e açılan önemli bir geçiş noktası ve balık endüstrisinde ülkemizin önemli merkezlerinden birisidir.


Farklı mitolojiler incelendiğinde; Batı’da suların gücünü simgeleyen balık, Doğu’da mutluluk ve bolluğun, bereket ve verimliliğin sembolü olarak bilinir. Altay Yaratılış Destanı’nda yeryüzünün yaratılışında önce yerin, sonra göğün yaratıldığı, ardından da dünyanın dengesini sağlaması için üç balık yaratıldığı ve bu balıkların dünyayı alttan destekleyerek başıboş gezmesine engel olduğu yazılmaktadır. Destanda evrenin sularla kaplı büyük bir havuza, insanların da yaşamlarını sürdürdükleri yurt kurdukları dünyada bu havuzun içerisindeki bir balığa benzetilerek yaşanılan yurdun balık tasviri ile sembolize edildiği yazılmaktadır.



Çanakkale; tarihi, konumu, balık endüstrisi, sanat tarihinde özel yer edinmiş seramik eserleri ve de balık temalı seramikleri ile bilinen önemli bir şehrimizdir.


Deniz kirliliği, tüketim kültürü, küresel ısınma gibi konularda toplumda farkındalık oluşturmayı hedefleyen “Yaşam-Balık-Bereket” temalı bu seramik sergisi aynı zamanda geleneksel Çanakkale seramiklerine de dikkat çekmeyi amaçladı. Bu kapsamda yaşama dokunarak; mitolojide ve sanat tarihinde sıklıkla karşımıza çıkan balık, Seramik Sanatı, Eğitimi ve Değişimi Derneği üyesi 65 seramik sanatçısı tarafından farklı biçimler ve kendi özgün sanatsal ifadeleri ile yorumlanarak izleyicilerin beğenisine sunuldu.



 

Sergide yer alanlar


SSEDD Yönetim Kurulu üyeleri Zehra Çobanlı, Sevim Çizer, Burcu Öztürk Karabey, M. Candan Göngör, Kamuran Özlem Sarnıç, Leyla Kubat ve Emre Can; üyeler Aslıhan Taşkent, Arzu Doğan, Aynur Karaağaç Karakaş, Aysun Çökbayır Diniz, Ayşe Canpolat Pamir Ayşe Güler, Ayşe Nur Danabaş, Betül Aytepe Serinsu, Birsen Ünlütürk, Burak Çiftci, Canan Gürel Ak, Canan Güneş,  Ceren Cengiz Yanar,Ece Kanışkan, Elçin Telli, Elif Ağatekin,  Elif Gündüz, Emel Mülayim, Emel Şölenay, Ergün Arda,  Ersoy Yılmaz, Ezgi Hakan, Ferda Tazeoğlu Filiz, Ferit Cihan Sertkaya, Fidan Tonza Helvacıkara, Firdevs Müjde Gökbel Yavuzoğlu,  Gökçe Uysal Başer, Güngör Güner, Kadir Ertürk,  Kamuran Ak,  Hakan Ergun, Halide Okumuş,  Halil İbrahim Çakır, Hasan Numan Suçağlar, Kadir Ertürk, Kamuran Ak, Kamuran Özlem Sarnıç, Melahat Altundağ, Mehmet Çoşar, Mine Poyraz, Mustafa Ural, Müjde Yücel Çoşar, Nilüfer Nazende Özkanlı, Nihal Gül Yasa, Nurettin Gülaçtı,  Özlem Özer Tuğal, Pınar Baklan, Selim Çınar, Semiha Atabey, Senanur Gündoğdu Dodevski,  Senem Aker Ensari, Seyhan Yılmaz, Sibel Özdoğan, Şafak Çetin Özkan,  Şule Karacalar, Tuba Marmara, Vedat Kacar, Yeliz Beyazıt, Yeşim Zümrüt, Ziya Yekta Özkan.


Comentarios


bottom of page