M. Candan Güngör’ün “Zamanın Katmanları” başlıklı kişisel sergisi 25 Ocak- 8 Şubat 2024 tarihleri arasında DEÜ Rektörlüğü Desem Fuaye’de gerçekleştirildi. Ana temasını seramik sanatının zengin kültürüne dayandıran sanatçı, İzmir’in arkeolojik seramik buluntularının üzerindeki bezemeler ve rölyefleri farklı düzenlemelerle yorumlamıştı.
PROF. DR. ERSOY YILMAZ
Seramik alanında uzmanlaşmış bir arkeolog olan James M. Skibo, “Seramik ve İnsanlar” adlı metninde arkeolog olmayan birinin prehistoryacıların kırık çanak çömlek parçalarını incelemek için ne kadar zaman ve çaba harcadıklarını öğrendiğinde muhtemelen hayrete düşeceğini söyler. Oysa Skibo’ya göre dışarıdan bakanların anlamadığı şey, her bir pişmiş kil parçası üzerindeki ayrıntıların, onları yapan ve kullananların yaşamlarına açılan pencereler olduğudur: Ne yiyorlardı? Bir evde kaç kişi yaşıyordu? Kendilerini nasıl organize ediyorlardı?
Seramik sanatçısı Candan Güngör “Zamanın Katmanları” adlı bu kişisel sergisinde yaratıcı yönünü geçmişe ilgi ve merak duyan bir arkeolog edasıyla da birleştirmiş: Sergide yer alan eserler, Yeşilova, Agora, Smyrna ve Yassıtepe gibi İzmir’in en eski yerleşim yerlerinden çıkarılan seramikler üzerindeki lotus palmetler, rozetler ve su kuşları gibi motiflerin uyarlamalarıyla bezeli. İzmir’in günümüzden binlerce yıl önceki sakinlerinin yaşamları, örneğin sevdikleri şarkılar ve yemekler ya da bir annenin çocuğunun eğitimine ilişkin telaşları, bu motifler üzerinden sanatçının eserlerine taşınmış ve burada yeni bir yaşam bulmuş. Sergideki eserlerin çoğu çanak, kâse ya da vazo gibi geleneksel kullanım seramiklerine atıfta buluna üç boyutlu işler. Pano biçimindeki çalışmalar ise seramiğin mimari bir öğe olarak bir diğer kadim yönüyle ilişki kuruyor. Biçim ne olursa olsun İzmir’in eski değil çok eski sakinlerinin sesleri, bu çağdaş seramiklerde bir şekilde yaşıyor ve yankılanıyor. Zamanın Katmanları’nda geçmiş, bugün, ölüm, ölümsüzlük, yaşam, süreklilik gibi pek çok kavram, İzmir ortak paydasında buluşuyor ve kili seramiğe dönüştüren ateşle yeni bir biçim, renk ve içerik kazanıyor.
Comments